niedziela, 2 listopada 2014

#11 Caffe Latte Macchiato jak z kawiarni ;)

Wcale nie musicie mieć w domu ekspresu ciśnieniowego żeby zaparzyć kawę i spienić mleko. Chociaż nie jest to Latte Macchiato wykonane w ekspresie to zapewniam was, że wygląda i smakuje tak samo jak to wykonane profesjonalnie ;) Nie jest to trudne, a efekt jest wspaniały. Prawidłowo wykonane Latte Macchiato powinno składać się z trzech warstw, licząc od dołu: mleko, kawa i pianka z mleka.



Główną rolę gra tu spienione mleko więc od niego zaczynamy. Najlepiej spienia się mleko tłuste (ja używam 3,2 %) posłodzone 1 łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie zagotowane (opcjonalna temperatura to 60 stopni C), spieniamy je za pomocą spieniacza do mleka (jeśli go nie macie, możecie użyć zwykłego miksera na najwyższych obrotach). Mleko spieniamy przez ok 3 minuty. Pod koniec tej czynności należy stuknąć 3-4 razy naczyniem z mlekiem o blat, po czym kontynuować spienianie przez około 1 minutę. Dzięki temu piana będzie sztywniejsza i dłużej zachowa swoją konsystencje. Gotową piankę mleczną przelewamy do wysokiej szklanki. Odstawiamy na chwilę całość tak by pozostałe mleko opadło na dół, a wyżej została sama pianka ;)




W międzyczasie zaparzamy kawę (ja wybieram rozpuszczalną, ponieważ nie ma fusów). Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewamy je gorącą wodą. Kawy nie musimy już słodzić ponieważ słodziliśmy już mleko.



Następnie kawę wlewamy powoli  wąskim strumieniem do spienionego mleka (za pomocą naczynia z dziubkiem lub zwykłego lejka).  Teraz wystarczy tylko udekorować piankę według uznania i gotowe ;) 



Jeśli chcemy żeby warstwy były równe należy użyć więcej mleka (ja lubię mocne latte macchiato dlatego większość stanowi kawa)





Smacznego ;)




Magda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz